Lidija, Slovenska Bistrica

V Kovačnici sreče je moja družina doživela toliko lepih dogodkov, da jih je težko zbrati na enem mestu.

V prvi vrsti nas je v Griblje privabila estetsko urejena počitniška hiša Kovačnica sreče. Izjemno gostoljubje se je začelo že ob prihodu, ko sta nas gospodarja pozdravila z Belokranjsko pogačo in še s čim za poplaknit. Domačnost, urejenost, bližina narave in predvsem reke Kolpe sta nas spremljala ves dopust. Darinka nam je pokazala mnogo čudovitih kotičkov za kopanje, poti za sprehode in tiste za kolesarjenje. V slabem vremenu nas je napotila do zanimivih izletniških točk po vsej Beli krajini. Že nekaj let zaporedoma obiskujemo Belo krajino, pa nas vedno znova preseneti  z novimi odkritji, novimi potmi, novimi načini, kako zabavno preživeti dan. Seveda smo našli čudovit skriti biser, ki pa ga bomo zadržali zase.

Naši najmlajši je všeč, da se lahko prosto podi po vasi, ogleduje živali in se igra z vaškimi otroci. Starejšo hčero najbolj prepriča dobro deljujoč Wi-fi, hitro dostopni domači jogurti ter kopanje v reki  Kolpi. Mož zelo rad teče in kolesari, zato se vsako leto poda do kakšne nove destinacije in se nato vrne s fotografijami zanimive narave. Meni je bilo najbolj všeč, ko smo se z družinskimi prijatelji podali na kanuiranje po reki Kolpi. Celodnevno čolnarjenje z udobnimi  postanki (na enem smo si na palicah spekli odlične klobasice-njami) ter pomirjujoče zelenilo vsenaokoli me je  napolnilo z energijo za nekaj mesecev napornega dela.

V Kovačnici sreče je zelo velik prostor za žar, kjer se ob večerih pogostimo kot pravi gurmani s hrano izpod peke ali pa žara, v sezoni  pa si otroci radi na palicah spečejo koruzo. Dolga lesena miza in klopi po večerih vabijo k druženju, včasih pa si odpočijem kar na ležalniku pred hiško in preberem kak sprostilni roman, medtem, ko se otroci zabavajo z  družabnimi igrami.

Doživetja ob reki Kolpi in Kovačnici sreče me spominjajo na otroštvo, ko smo se otroci veselo družili in cele dneve prosto igrali v naravi.

 

Borut, Idrija

Bella krajina- ja, že od znancev sem slišal, da so tam še pristni, prijazni in odprti ljudje doma, zato sem se tudi odločil, da službeno obiščem ta teren. In res, vrata se povsod odpro. Tudi, če ne narediš posla, kakšno dobro besedo, kavo ali špricer, ti povsod namenijo, imajo te za dobrega človeka. Poznam že celotno Belo krajino, še posebej pa zaselek Griblje, kjer bi lahko imel že začasno prebivališče. Vas sem našel po nasvetu prijazne mladenke v Črnomlju, ko sem jo vprašal, kje so kakšne kmetije, da bi jih lahko obiskal. Ker se tudi v Gribljah noči, sem bil primoran v iskanje prenočišča, saj sem bil zelo uspešen pri poslu in bi se bilo škoda vrniti domov v Idrijo. Stranko sem vprašal, če se da kje v vasi prespati, in že kliče po telefonu. Kmalu se na mopedu pripelje Dušan, ki pokaže pot do prenočišča. Ko vidiš to hiško, enostavno veš, da je to to. Včasih je bila kovačnica, nato pa jo je Dušan obnovil in predelal v apartma. Vidi se, da je delal lastnik, ki je mojster za vse, in kot je že iz njegovega imena razbrati, ji je vdahni tudi dušo. Spoznal sem tudi njegovo partnerico Darinko, ki je prav tako ženska na mestu. Še isti večer smo postali prijatelji. Lepo je, ko lahko z nekom, ki ga ne poznaš, preživiš cel večer ob prijetnem klepetu, kot bi bil prijatelj že celo življenje. Službeno sem bil pogosto v BK in prenočeval v Kovačnici sreče, ker sem se tam počutil kot doma. Seveda smo prišli kasneje na dopust tudi z družino, nato še s prijatelji, da so se tudi oni prepričali, da je v Gribljah res zakon. Takrat se čas poleg žuboreče Kolpe kar ustavi. Pečenje na žaru meter od vode-neprecenljivo. Kopali smo se v Kolpi, vozili smo se s kanuji, razvajali brbončice v gostilnah, kjer res odlično kuhajo. Najlepše je pa zvečer, ko Dušan zakuri kamin in se notri kaj zavrti, poleg pa glaž ali dva domačega. Dopust je bil naravnost odličen. Prijatelji so bili več kot navdušeni, zato spet pridemo. Vsakemu svetujem obisk, pa če tudi le za podaljšan vikend, to je enostavno treba doživeti.

 

Barbara, Boštjan, Anika in Blaž, Slovenska Bistrica

Kakšna sreča, da imamo srečo in smo lahko del naših počitnic preživeli v Kovačnici sreče. Res smo svoje sreče kovači, če se znamo veseliti drobnih stvari. In takšne lepe drobne stvari, ki smo jih našli tukaj, nas sigurno pripeljejo nazaj v Kovačnico…

Zdi se kot, da je vsaka stvar v vajini hiši postavljena z namenom, z razlogom, z ljubeznijo. V vajini Kovačnici sreče in v vaši lepi Beli krajini nas čaka še veliko lepih dogodivščin in zgodb in komaj čakamo na naslednje poglavje.

 

Jasna, Mirjam, Hana, Blaž, Borut, Idrija

Za oddih na vajini “kovačiji” smo se bolj za hec, kot pa zares “zmenili” po pripovedovanju zgodb našega prijatelja Boruta… Niti slučajno pa si nismo predstavljali, da bomo tu doživeli takšno gostoljubje, prijaznost in ljudi tako odprtih rok – kar je, žal, v današnjem času prava redkost!

Veliko potujemo po svetu, pa vendar vsakič znova spoznavamo, da se najboljši ljudje in največji zakladi skrivajo doma… zaradi ljudi, kakršna sta vidva.

Ko bomo naslednjič pomislili na oddih, se bomo vsekakor spomnili na “kovačijo” in vaju. In se rade volje vrnili ob vsakem letnem času.

 

Claudio, Italy

I’m using AirBnb since more than 5 years for both holidays and business trips, and I always find optimal situations. In this case, however, the experience has been exceptional: the best house and the best guests I’ve ever met. The house is wonderful, big, cared for in every detail by Darinka and her husband who have renovated it with taste and attention to detail: always fresh, with a wonderful terrace from which you can watch dawns and sunsets, and on which you can even sleep. We often been with them in the evening, before or after lunch, in the space that acts as a garage but also as a reception room. The dialogue with them was always very pleasant, and they were always at our disposal. Definitely to recommend but above all to return.